Pàgines

dimarts, 15 de desembre del 2009

Hostal del Grau (Rupit i Pruit)


L’Hostal del Grau era un antic hostal del camí ral de Vic a Olot, punt obligat de parada dels traginers abans d’emprendre l’ultima etapa cap Olot. Avui està restaurat i dedicat a turisme rural.

L'Hostal del Grau és un edifici gran, quadrat i molt bonic. Presenta un vestíbul amb cinc pòrtics i columnes de pedra i, a sobre, al primer pis, cinc arcs rebaixats en una galeria oberta. Arc de pedra a la porta principal, amb la inscripció “Manuel de Garganta... en 1816”; la resta del mig està tapada per una biga sobreposada. Abans tot l'edifici estava encerclat per un mur exterior formant com un barri.


El trobem ja documentat al segle XIV, però sembla que anteriorment era una fortificació depenent del castell de Bas. Posteriorment, es convertí en Hostal, afegint les arcades i columnes a l'entorn de la planta primitiva, massissa i quadrada. Existia un edifici annex, una masoveria per cuidar les terres dels voltants. (1)


Al costat mateix de l’Hostal del Grau, comença a baixar el Grau d’Olot. Aprop passat el torrent a la dreta, hi ha la Mina dels Bandolers.


FONTS CONSULTADES :


(1) http://www.atics.org/fitxaprojecte.php?proj_ID=25&lang=ca
Façana de l'Hostal del Grau de Joanetes - Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya -Estudi de la Masia Catalana - (entre 1890-1936) -MDC
http://mdc.cbuc.cat/cdm4/item_viewer.php?CISOROOT=/afcecemc&CISOPTR=6926&CISOBOX=1&REC=13 
Josep Maria Camprodon
http://fermuntanya.blogspot.com/2008/12/grau-dolot-lhostalot.html
Mapa : Icc.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada