Pàgines

dimecres, 10 de març del 2010

Hostal de Cal Ros (Senet, Vilaller)


L'agost de 1903 l'excursionista i fotògraf Juli Solé i Santaló va fer una excursió per terres ribagorçanes, i del Pont de Suert es va dirigir a Senet, on es va allotjar a l'hostal de cal Ros. Aquesta excursió fou publicada l'any 1906 en el butlletí del Centre Excursionista de Catalunya :

"A l'hostal de cal Ros recompensí y prenguí comiat de les meves simpàtiques bagatgeres, que en tot el camí, y malgrat sa malicioseta tafaneria, no havien acabat de compendre l' ignocent objecte que portava a n'aquell per elles enigmàtic subjecte.
Fins al vespre no poguí veure a l'amo pera emparaular-li'l guía pera l'endemà. Ja era Ilustre quan comparegué seguit dels seus jornalers, una colla de segadors. Dignes parelles de les meves acompanyantes, quines complexions més senceres, quina presencia de més escayent naturalisme! Entraven l'un darrera l'altre, cansats y suorosos, en aquella típica cuina enllumenada pels rogencs resplendors dels tions rehinosos, que, tot consumint-se, gemegaven en l'ampla llar. Tots al vol de la llarga taula, jo nom cançava d'admirar aquells fronts y perfils de ferm dibuix, enribetats pel brillant contrallum, que'ls feya endurir encara més, aquelles cares ferrenyes ont hi llambregava l'esguard tranquil y sever fet a contemplar aquelles aspres atraus, tot sovint sublimades pels grans espectacles de la naturalesa. Quin aire més velazquià tenia aquell quadro!"



El poble de Senet es troba a la vall de Barrabés, a la confluència del barranc de la baixada amb el riu Ribagorçana. L’any 1632 el barranc de la Baixada es va esllavissar i un riu de fang i pedres va enterrar el poble de Senet junt amb l'església de Santa Cecília i nomès van salvar-se dues cases. El 1849 el poble de Senet tornava a tenir 25 cases, amb 10 veïns (caps de casa) i 40 ànimes (habitants).

El 1903 el camí que anava de Vilaller a Senet era de ferradura i es tardaven unes 3 hores per fer aquest trajecte, i llavors era la millor opció per anar al Pallars. L'hostal devia trobar-se en una casa coneguda avui com cal Ros on antigament els descendents de la casa tenien dret de sepultura en una capella dedicada al Sant Crist.


FONTS CONSULTADES :

Solé i Santaló, Juli - Del Pont de Suert a Senet -EXCURSIONS PER L'ALT RIBAGORÇANA
http://ddd.uab.cat/pub/butcenexccat/butcenexccat_a1906m1v16n132.pdf
http://vilaller.ddl.net/pdf/DOCUMENTACIO_ESCRITA/PDF/Cat%C3%A0leg.pdf
http://vilaller.ddl.net/pdf/DOCUMENTACIO_ESCRITA/PDF/Mem%C3%B2ria.pdf
http://ca.wikipedia.org/wiki/Senet
http://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Cec%C3%ADlia_de_Senet
Autor foto de Senet: Nitah
Mapa: ICC.cat

.

4 comentaris:

  1. Genial !!!
    Tens una capacitat de síntesi que envejo molt i molt.

    ResponElimina
  2. La veritat és que sintetitzar no hem costa gaire ... m'agrada inventariar, ordenar la informació que trobo, seleccionar-la, fer-ne fitxes ... però quan he tingut que escriure un article m'ha costa molt !

    ResponElimina
  3. Som de ca de Ros de Senet. Si fas excursions pels canins rals del país i passes per Senet vine a veure'ns, et convidarem. mtroguet@gmail.com

    ResponElimina
  4. Gràcies per la invitació. Ho tindré en compte si vinc per les vostres terres. Per cert, sabeu on podria trobar més informació de l'hostal de Cal Ros?

    ResponElimina