Pàgines

dimecres, 4 d’abril del 2012

Hostal de la Torre (Montellà i Martinet)


L'hostal de la Torre és citat l'any 1927 en el butlletí del Centre Excursionista de Catalunya en motiu de la inauguració del refugi César August Torras al bell mig del Prat d'Aguiló.

El Castell o Torre de Sant Romà es troba situat dalt d'una roca que sobresurt de la carena que estreny la Vall del Ridolaina. Per tant no és tractaria d'un hostal convencional sinó més aviat caldria pensar en la re-utilització de l'antiga torre medieval com a refugi temporal pels viatgers, pastors o excursionistes que transitaven per la vall.

L'any 1927 es van fer els actes d'inauguració del primer refugi del Prat d'Aguiló, dedicat a la memòria de César August Torras, antic president del Centre Excursionista de Catalunya. El dia 29 de novembre  alguns membres del CEC van sortir de Barcelona per fer nit a Puigcerdà. A l'endemà, dia 30 de novembre, es van dirigir amb automòbil fins a Martinet. Era un grup d'unes 30 persones amb el senyor Maspons i Anglasell al capdavant com a president del CEC, i una representació de la junta directiva formada pels srs. Olivella, Comella, Estasen, Guílera, Nonell i Blasi, acompanyats de simpatitzants i gent local.

El CEC havia dissenyat un itinerari amb sortida des de Martinet i arribada a Prat d'Aguiló, que utilitzava part del traçat dels camins antics existents :


"0 min - Martinet 
20 min. Poble de Montellà. A la sortida del poble, es travessa el riuet de la Lletona í tot seguit el riuet de Fontfreda, i es passa pel costat de l'ermita romànica de Sant Genís, antiga parròquia de Montellà i actualment capella del cementiri. 
50 min. - S'arriba dalt de la pujada de l'Allau. 
1h 5 min. - Part de dalt del pla d'Esconça. El camí faldeja pel vessant O. la carena que puja al turó de Canal o de Ballé. 
1h 15 min. Es passa per damunt la borda del Pelat o del Munt, situada en un prat inclinat, sobre el torrent del Munt. Font de Malarich a l'esquerra del camí.  ..."
1h. 45 min. Coll de Guilera, situat entre el Puig de Montellà al S. i el turó de Canal o de Ballé al N.Es passa a l'altre vessant de la muntanya, vall de Ridolaina. Tot seguit es passa pel repeu de la roca de la Llinda. Es veu, al fons i a l'altre costat de la vall, el camí que porta al coll de Tancalaporta, antigament el camí més directe per anar a Barcelona, i, dalt un turonet, s'albiren les ruïnes de l'hostal de la Torra, record de quan aquesta ruta era més transitada. Es passa per dins de bosc i es travessen dretes tarteres. Es deixa enlaire, al peu d'un cingle, la balma coneguda per l'església dels Pastors.
2h. 10 min. - Coll de Jou. Es veu la serra de cadí í el prat d'Aguiló amb el Refugi al mig. Font a 50 metres del camí. S'acaba el bosc. Camí i terreny pedregós i aixaragallat.
2 h. 25 min. - Pas dels Terrers, que no es travessa i es deixa a la dreta.
2 h. 35 min. - Collet d'Issona, que tampoc es travessa i també es deixa a la dreta. Ambdós collets donen pas a la vall de Bastaníst per sota el puig de Montellà, per la costa de Tiraculs.
2 h. 45 min - Coll de l'Home Mort on trenca el camí per a baixar a Bastaníst. Borda o barraca de pastors tocant al coll. Se segueix sempre el vessant de Llevant del dit puig, i en direcció S. Es travessen uns antics cultius abandonats, coneguts per corral d'en Claret. El camí s'enfila i fa ziga-zagues curtes pel pas del Grau, obert en la pedra. Se surt davant el prat d'Agulló, i es revolta cap a Ponent per tal de guanyar la torrentera. Font tocant al Refugi.
3 h. 15 min. - Refugi Cèsar A. Torras".



A uns cinquanta metres per sota de la torre, oberta en la paret llisa de la penya, hi trobem una balma coneguda per la “cova de Sant Romà”, que durant la guerra civil espanyola donà refugi temporal a gent de Montellà.

Mostra Antics hostals de la Cerdanya en un mapa més gran


FONTS CONSULTADES :


Butlletí del CEC - núm. 390 - 1927
http://ddd.uab.cat/pub/butcenexccat/butcenexccat_a1927m11v37n390.pdf
Vergés i Pons, Oliver - Castell de Sant Romà. Misteris i contradiccions a propòsit d'una fortalesa medieval
http://www.recercat.net/bitstream/2072/13448/1/El+Castell+de+Sant+Rom%C3%A0_+Misteris+i+contradiccions+a+prop%C3%B2si.pdf
Blog - Caminando por el Berguedá
http://www.caminandoporelbergueda.blogspot.com.es/search/label/Ridolaina

Fotos : Carles Figols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada