Pàgines

dimecres, 27 de juny del 2012

Fonda Bartoló - Hotel Mundial (Seu d'Urgell)


La Fonda Bartoló era situada al carrer Sant Ot, núm. 2, a tocar la plaça Catalunya de la Seu d'Urgell, davant mateix de la casa de "cal Duró". 





Pels volts de l'any 1925 es va construïr un nou edifici a la cantonada, al costat mateix de l'antiga fonda Bartoló, que fou batejat com a "Gran Hotel Mundial", tot i que durant anys al lateral de la façana del primer edifici encara es podia llegir el nom de "Fonda Bartoló", i molta gent coneixia l'establiment com l'hotel del senyor Bartoló. L'Hotel Mundial abarcava els dos edificis, un al costat de l'altra. Molt aprop hi havia la parada amb els cotxes de línia que anaven en direcció a Andorra.

1925. Gran Hotel Mundial. Hotel con garage. (1)

El fotògraf local Guillem Plandolit va fer almenys tres fotografies de la Seu d'Urgell on hi surtia el primer edifici de la Fonda Bartoló. Les fotografies passaren a mans de la familia Salsas-Moreno i després foren incorporades a l'anomenat "Fons Courer".



El 23 d'agost de 1925 es va publicar a la Vanguardia una crónica d'uns viatgers que venint de Puigcerdà es van allotjar al nou Hotel del sr. Bartoló :

"Seguimos siempre bordeando el Segre, atravesando pequeños poblados hasta llegar a la Seo de Urgell. Nos admirábamos del confort con que está instalado el hotel que ha redificado Bartoló; de la limpieza que en él reina; incluso del excelente servicio de mesa. No en balde nos habia sido recomendado por el Real Automóvil Club de Cataluña. Y la caravana reemprende su marcha hacia la república de Andorra, en donde todo el mundo nos contesta en idioma catalán."






Als anys cinquanta l'Hotel Mundial era lloc freqüentat per la classe benestant del moment. A tall d'exemple, el 4 d'octubre de 1957 el rector i futur vicari general, el sr. Gregori Creus i Setó va dinar a l'Hotel Mundial amb l'alcalde, amb el bisbe Ramon Iglesias i Navarri,  i amb Pere Viladàs, vicari general natural d'Agramunt.





Foto facilitada per www.turismeseu.com 

Foto facilitada per www.turismeseu.com 

El 27 de gener de 1985 moria Rosa Guardiet i Esclusa, persona molt vinculada a l'Hotel Mundial. Aquell any l' especialitat del restaurant era el "Tornadó al cau". El primer edifici de la Fonda Bartoló fou enderrocat per construir-hi un bloc de pisos, però el segon edifici de l'Hotel Mundial encara subsisteix.



FONTS CONSULTADES :

(1) Guia del Automovilista. Cataluña. Anuario para 1925. I.G.Seix Barral&Herms SA. Pàg. 266
Arxiu Courer
Guillem de Plandolit (1872-1932). La Memòria revelada
La Vanguardia-Hemeroteca- 23/08/1925
Gregori Creus i Setó - Memòries d'un vicari General de la Seu d'Urgell, delegat permanent per a Andorra, p. 243


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada