Pàgines

divendres, 17 d’abril del 2015

Hostal del Torrent (La Nou de Berguedà)


Antic hostal situat aprop del torrent de la Nou, al peu del camí ral que venia de Cercs i de Berga. També a l'hostal s'enllaçava amb el camí que anava a Castell de l'Areny, i després es bifurcava per anar a Vilada i la Baells.


L'any 1883 mossèn Anton Comellas Marginet (1825-1888) va arrendar la masia del Torrent de la Nou de Berguedà per poder allotjar-hi els devots que venien a veure la verge de Lourdes :

Els primers temps del santuari, no havent-hi edifici per a atendre els visitants, mossèn Anton lloga per una porció d’anys, a en Josep Picas, la veïna masia del Torrent, a l’altra part del rierol, on poden menjar i àdhuc pernoctar els devots als quals no és fàcil de fer la visita en un dia. Té lloc l’arrendament l’any 1883, i l’any següent són comprats al mateix Picas, en dues partides, diferents mobles, com llits, taules, cadires, vaixella, etc, que els devots utilitzen gratuïtament o en benefici del santuari.”(1)

Les obres del santuari de Lourdes de la Nou van començar el 2 de maig de 1880 i van finalitzar l'any 1885. L'excursionista Artur Osona, l'any 1899 comenta : “... Torrent, que es l’Hostal de la Nou ó de Lourdes, situat á uns 2 minuts de la gran iglesia de Lourdes, que’s troba en la vorera oposada del torrent.”  (2)


Can Torrent, casa que fa d’hostal, hon esmorsárem. Trobárem una gent molt amable y honrada, que’ns manifestaren que no coneixian de provisions y de llits. Termenat lo refrigeri, atravessárem lo torrent que está próxim á la casa hostal, y tot seguit arribavam á l’iglesia de la Mare de Déu de Lourdes, que’l torrent separa de l’hostal. (3)


 

L'any 1893 va obrir l'hostatgeria del santuari de Lourdes de la Nou, i és que l'hostal de cal Torrent ja no donava a l'abast per poder donar servei a l'allau de visitants i devots de la verge que arribaven a la Nou.


César August Torras també descriu l'hostal l'any 1905 : “Al peu del santuari (de la Nou) hi ha dues cases, una d’elles un hostal (4). 








FONTS CONSULTADES

(1) Solà Fortià  - El Santuari de Lourdes de la Nou. Publicacions del santurari. 1936, p. 74
(2) Artur Osona - Guia itinirària del Llussanés, Pyrineus ... p. 311
(3) Artur Osona - Guia itinerària del Llussanés, Pyrineus ... p.369
(4) César August Torras- El Berguedà. Vol. 5. Col. Pirineu Català, p.106
Ramon Solé. https://fontsaigua.wordpress.com/2015/01/04/avui-destaquem-la-font-de-el-santuari-maria-de-lourdes-de-la-nou/
Fotos : L. Roisin / Thomas
Revista. Santuaris de Maria. El de Lourdes de la Nou. 1893

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada