Pàgines

dimarts, 14 d’abril del 2015

Hostal de Giol (Centelles)


Antic hostal de Centelles (Osona) que es trobava al carrer de Jesús núm. 15, i que ja trobem documentat l'any 1875 :

Any 1875, 18 de gener (...) "A las 11 y i próximamente llegamos a Centellas, habiendo antes de entrar en el pueblo, hecho parar y nos mandaron que nos pusiéramos de dos en dos y en esta disposición, entre dos filas de Carlistas entramos en el mismo siendo de advertir que pusieron á las señoras en la primera fila y los carlistas que nos conducían armaron todos la bayoneta. Nos condujeron en el Hostal de Giol, en cuya puerta pusieron centinela. A lli comió quien tuvo apetito y al poco rato se nos presentaron una comisión del Ayunt° y varios vecinos ofreciéndonos para cuanto pudiéramos necesitar. También vinieron comisiones de Aiguafreda y Figaró" (...) (1)

El 18 de maig de 1882 alguns membres de l'Associació d'Excursions Catalana van fer un excursió a Centelles i al Castell de Sant Martí i es van allotjar a l'hostal :

"Centellas. Nos dirigírem à la posada de ca'n Giol, devant de la Rambla, encarregàrem lo dinar ..(2)


Gran Fonda de Ramon Giol.
Situada en el paseo (Jesús, 15 ) Centellas (Barcelona)
Edificio completamente restaurado. Servicio esmerado. Luz eléctrica.

Quirze Parés i Ganyet (1909-1993), excursionista i aficionat al cinema, va ser durant anys un bon client de la fonda :

"Quirze Parés va néixer a Sant Boi de Llobregat al 1909 i va estudiar peritatge mercantil, fet que li permeté arribar a ser un dels caps administratius de la colònia Rosal. En un moment indeterminat, va arribar a Centelles, on buscava recuperar la salut de la seva dona, Maria Feu. Com un estiuejant més, la parella s’instal·là a la desapareguda Fonda Giol, al Passeig, just on comença el carrer Jesús. En aquest establiment, hi tingué una habitació llogada durant més de 25 anys. El matrimoni habitualment passa 4 o 5 mesos d’estiu a Centelles, tot i que ell ha d’anar a treballar a Barcelona. Possiblement per aquest motiu, finalment decidiren comprar o fer-se una casa al final del carrer de Jesús". (3)


1930. Posada José Ramón. (4)

A la paret del menjador de la fonda hi havia penjat un gran quadre del pintor Joan Musach :

"Quan hi havia l’Hostal de Can Giol, (el pintor Musach) que també s’ocupava de la restauració de les parets, hi va fer una pintura de temàtica paisatgística, que ocupava el saló pels convits. L’obra encara es conserva al mateix lloc, ja que és tant gran que ningú pensa en moure-la. Avui forma part de l'habitatge d’uns veïns, que molt amablement me l’han deixat fotografiar.
És una pintura fosca. Costa de veure-la, i encara més amb fotografia, perquè tot el paisatge està fet de tons grisos i blaus opacs. Representa una vista de Centelles, des de la banda de la C-17, per dir-ho alguna manera, amb el Puigsagordi i la Costa al fons. L’obra, és que la pintura sembla d’execució molt ràpida: taques, línies intuïtives. És un treball impressionista, impressionant". (5)





FONTS CONSULTADES

(1) Pere Maspons i Cadafalch. Any 1875. Memòria d'un segrest
http://www.laroca.cat/arxiumemoria/obres/2-11/2-11.pdf
(2) Butlletí Associació d'Excursions Catalana. Volum 3-5
(3) Francesc Roma Casanovas. Quirze Pares i el cinema
http://francescroma.blogspot.com.es/2012/12/quirze-pares-centelles-i-el-cinema.html
(4) Guia Automovilista Oficial del Real Moto Club de Catalunya. 1ª Ruta Catalunya. Cir. Nº 1
(5) Aleix Art. Crónica de Centelles. Inventari d'artistes centellencs -1
http://cronicadecentelles.blogspot.com.es/2014_01_01_archive.html
Carrer de Jesús. Centelles
http://webnom.proxarxa.net/toponim.php?top=28
Joan Musach
http://www.pintorrestauradormusach.com/ca/empresa/historia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada