Pàgines

dissabte, 20 de febrer del 2016

Hostal de la Font del Faig (Guardiola de Berguedà)


Antic hostal del camí de Bagà a la Cerdanya, situat sota el coll de Pendís i a tocar de la font del Faig. Antigament el camí del Pendís o dels empedrats pujava des de la casa-molí de cal Cerdanyola (avui casa de colònies La Salle) i l'hostalet del Forat i s'enlairava per l'esquerra en direcció a la casa i el coll de Galligants i seguia fins a la casa de la font del Faig

El camí era molt transitat pels traginers que es dirigien a la Cerdanya.L'hostal estava ben assortit i tenia de tot per poder acollir als qui s'hi paraven. Així ho explica l'excursionista Arthur Osona :

1898. "Els guies s'asseuen a la vora del camí y encenen els cigarros. D'aquest lloch ne diuen el Forat, sens dubte perquè una de les pedres que formen el reclòs és foradada. Empaquetada la màquina, continuem pujant seguint les gerigonces del camí. A les vuit arribem a la Font del Faig. Els guies fermen el bestiar y nosaltres entrem a la casa a encarregar que'ns arreglin esmorzar. L'amo'ns conta que quan les coses anaven bé aquella casa estava molt ben assortida de tot y que aquell era un dels camins de més tranzit pera anar y venir de la Cerdanya. Una vegada hi tingué allotjats més de 40 traginers y molt bestiar durant tres dies, a causa de les neus que interceptaren el camí. La capa de núvols s'ha anat aprimant y comença a sortir el sol. A les nou montem a cavall: encara falta mitja hora pera arribar a Coll de Pandís, que està a 1,766 metres sobre'l nivell del mar. El camí és poch fresat y está mig esborrat per les aigües dels darrers dies. Tot fent esses arribem al coll." (1) 


1899. “Al cap de 1 hora desde’l molí, ó sia de la bifurcació, se troba la casa de Galligans, y á la mitja hora més l’Hostal de la Font del Faig. Altitud aproximada, 1560 metres. Del Hostal á Coll de Pandís s’hi puja en mitja hora per una forta pujada molt sobtada y rocosa... (2) 


L'excursionista i membre del CEC, César August Torras també ens parla de l'hostal que ja es troba abandonat degut als repetits aiguats :

1905. 3h 15. Font del Faig (desde Bagà). Sota l’Hostal se deixa a l’esquerra el camí de Puigcerdà y’s pren un dolent corriol que ratlla de travers la montanya, tot enlairant-se.” (3) 

1905.  3h15 de Bagà. Font del Faig, 1490 m.alt. Hostal que’s tingue d’abandonar per efecte dels repetits aiguats, aixis com l’antich cami ral de ferradura. De la casa no’n queden mes que les parets". (4)


Entre els anys 1925 i 1930. Es projecta una nova pista forestal amb la intenció d'enllaçar el poblet de Grèixer amb el pendís, però el projecte quedà aparcat fins a uns metres més amunt de la casa d'Escriu : 

 “La carretera començada a pic i pala els anys 1925-30, per iniciativa del propietari de la finca de Grèixer, amb el fi d’arrivar més cómodament fins a l’antic Hostal de la Font del Faig i, de pas treure’n un rendiment: desemboscar i beneficiar-se de l’extracció de la fusta i, de retruc donar feina a tota una colla de baganesos”. (5) 

1941. Per aquestes muntanyes també va arribar la febrada de les mines. Va ser per aquest cantó de la font del Faig, sota el coll de Cabrera, on l'any 1941 es feren prospeccions per extraure'l. Tot just quan l'havien foradat uns deu metres, van aplegar pics i pales. (9)


Agustí Jolís també va veure l'hostal abandonat, tot i que varies famílies van intentar establir-s'hi sense èxit :

1950. Font del Faig (1640 mts) - Antiguo hostal, hoy completamente abandonado. La fuente se encuentra delante de la casa.” (6) 

1950.Hostal abandonado. A pesar de haber estado habitado de nuevo en varias ocasiones, no ha logrado establecerse ninguna familia. (...) lugar alto, soledado, pintoresco e interesante por su situación. Su proximidad al Coll de Pendís (30 m.), y por consiguiente, a la cresta de la gran divisoria, Tossa d’Alp-Moixaró-Cadí, le convierte en buena base para itinerarios por la alta y larga cadena montañosa. Su deplorable estado de abandono quita actualmente esta posibilidad. Es tan sólo útil para vivaquear.” (7) 

El 9 de desembre de 1951 la Delegació Catalana de la Federació Espanyola de Muntanyisme habilità part de l'antic hostal com a refugi excursionista :

"L'enrunada casa de la font del Faig feia també de refugi muntanyenc. La font neix a pocs metres de la casa, sota la petita bauma. Es tracta d'un punt de partida per a noves caminades vers al Moixeró o cap el Pedraforca. (9)

1960. "La comisión de Refugios de la Delegación Catalana de la F.E. de M. hace público que (...) des del dia 12 hasta el 18 cuidará del refugio "Font del Faig" el guarda que en pasados años ha venido desempeñando este cometido". (10)


Deu anys després, el 29 d'octubre de 1961, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya van inaugurar l'actual edifici del refugi Sant Jordi. (8) :

"Alguns dels materials van ser pujats amb helicòpter, ja que la cota d'altitud de situació és de 1.565 metres. Explicava la Lurdes, masovera de la vella casa-refugi de la font del Faig, que va ser convidada a donar el primer cop de pic per fer els fonaments del nou refugi. La Lurdes, en arribar la tardor, baixava un fogar i un sac de castanyes des de la font del Faig, encenia la fogaina i vinga a torrar les castanyes que havia trobat als boscos de l'estanyet de Gréixer. Ben calentes les venia a la cantonada del carrer i de la plaça Raval. De clients, grans i petits, no li'n faltaven a la que seria la darrera castanyera de la vila (de Bagà)". (9)

El 1970 va tancar portes l'antic hostal de la Font del Faig.


El mestre Eliard Sala, que va composar un rosari de cançons dedicades a aquestes contrades, potser per fer oblidar aquest feixuc tram de pujada fins a la font, va escriure aquesta alegroia cançó titulada precisament "La font del Faig".

Dringa, dringa, esquellering.
La campana fa ning-ning.
Sona, sona, picarol,
que l'ocell ja alçat el vol.
Xiula, xiula, vent ventet,
que l'airet és pur, fresquet.
Canta, canta, rossinyol,
que està a punt de sortir el sol.

Sol, solet, vine'm aquí
i assenyala'm el camí.
No diries mai on vaig!
A tastar la font del Faig! (9)

El maig de 2008 es van portar a termes obres de millores al refugi Sant Jordi amb ajuda del trasport aeri. 


FONTS CONSULTADES :

(1) Cristòfol Fraginals- Butlletí del CEC -Excursió a Bagà, la Cerdanya, la Seu d'Urgell, Andorra, Sant Joan de L'Herm y Castellbó.
(2) Arthur Osona - Guia del Llussanés.... 1899, p. 111
(3) César August Torras- Col.lecció Pirineu Català- El Bergadà. Vol V - 1905, p.320
(4) César August Torras- Col.lecció Pirineu Català- El Bergadà. Vol V - 1905, p.311
(5) Varis autors. Bagà. Any ?
(6) Jolís, Agustí - Alto Bergadá y Cardener, 1950, p. 97
(7) Jolis, Agustí - Alto Bergadá y Cardener, 1950,p. 104
(8) Jolis, Agustí - Alt Berguedà i Cardener, 1965, p. 192
(9) Francesc Caballé - Les empremtes del camí ral de Bagà. Associació medieval de Bagà. 2009, p. 142-143
(10) Hemeroteca de la Vanguardia. 07/04/1960
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1965/10/31/pagina-34/32718467/pdf.html

FOTOS
Foto 1. Vista general de l'Hostal de la Font del Faig i un home. Entre 1890 i 1923. Fons Estudi de la Masia Catalana. Centre Esxcursionista de Catalunya
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/654/rec/44
Foto 2. Parella passejant per l'hostal del Faig. Òscar Torras i Buxeda (1890-1975). Centre Excursionista de Catalunya
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afceccf/id/39231/rec/142
Foto 3. Arxiu Familia Cuyàs. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
http://cartotecadigital.icc.cat/cdm/singleitem/collection/cuyas/id/727/rec/1
Fotos: Carles Fígols - 2011

ELS EMPEDRATS
http://caminandoporelbergueda.blogspot.com.es/2011/05/2442011-els-empedrats-y-cap-de-la.html
http://caminandoporelbergueda.blogspot.com.es/2014/09/792014-els-empedrats-y-el-camino-de.html
http://www.viladebaga.org/pl7/municipi/turisme/punts-d-interes/id164/els-empedrats.htm
http://www.engarrista.com/node/281
http://esgarrapacrestes.blogspot.com.es/2007/08/la-font-del-faig-pels-empedrats-bergued.html
http://muntanya.planasantich.org/cap-de-la-boixassa/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada