Pàgines

dissabte, 26 de novembre del 2016

Casal del Viatjant - Florida Hotel (Manresa)

El Casal del Viatjant era un antic establiment d'hostaleria de Manresa que es trobava aprop de la fàbrica del Remei de la familia Bertrand i Serra.

El 1917 a Manresa hi havia 7 hotels i fondes : Fonda Sant Antoni, Hotel del Centro, Universo, Hotel Comercio, Casal del Viatjant, Posada la Polla i Fonda Santo Domingo, i 8 restaurants i cases de menjars. (1)

El 31 de març de 1926 el rei Alfons XIII va inaugurar la fàbrica nova dels Bertrand i Serra dissenyada per l'arquitecte Salvador Viñals Sabaté (1847-1926). (2)

El 3 de desembre de 1927 Marian Rueda va reformar l'antic Casal del Viatjant que va canviar el nom per Florida Hotel. El bar tenia sortida al carrer del Remei per accedir als treballadors de la nova fàbrica :

"Les obres realitzades han transformat aquell estatge per complet. Les habitacions són totes ben ventilades i amb electricitat i lavabos d'aigua corrent, i han estat pintades i decorades amb gust. Ens cridà especialment l'atenció l'espaiós i confortable saló-menjador i així mateix la sala de lectura i els quartos de bany. Tant al menjador com en les habitacions restants hi ha a tot arreu calefacció central... Entre les obres que hom realitza actualment al Florida Hotel, figura un bar restaurant en el qual seran servides begudes i menjars de caràcter econòmic als obrers. Aquest bar tindrà sortida al carrer del Remei, ben a la vora de la fàbrica Bertrand i Serra. El Florida Hotel, doncs, podrà servir tota mena de menjars, des dels més econòmics als més cars ...". (1)


1930. Fonda "Hotel Florida". Hospital (3)




(1) Notícia recollida per la revista Indústria i Comerç. Salvador Redó. Menjar, beure i dormir. Els origens i una mica més. Hostals i Tavernes. Gremi d'Hoteleria del Bages. 2003. p. 51
(2) Fàbrica Bertrand i Serra. Wikipedia.org
https://ca.wikipedia.org/wiki/F%C3%A0brica_Bertrand_i_Serra
(3) Guia del Automovilista. 1930. Circuito n. 7. Ed. I.G. Seix & Barral Herms SA. Barcelona. 

La gran marca: la fàbrica nova. Històries Manresanes
http://historiesmanresanes.blogspot.com.es/2012/01/la-gran-marca-la-fabrica-nova.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada