Pàgines

dimecres, 30 de novembre del 2016

Fonda Prudenci (Castellterçol)

1924

Pels volts de 1906 la Fonda Prudencio va obrir portes a la casa de can Posas, al centre de la vila de Castellterçol


Prudenci Bros i Reguant (Manresa 1840-Castellterçol 1910). Era fill de Josep Bros i de Rosa Reguant. De jove havia estat cuiner de Isabel II. 

Després de 1868 va treballar a la Fonda Peninsular de Barcelona i al balneari Blancafort de la Garriga. 

El 6 d'abril de 1877 es va casar amb Maria Posas Boada (1854-?) a l'església de Santa Maria del Pi de Barcelona. La Maria Posas era filla del fabricant Jacint Posas Bellver i de Magdalena Boada. 

El 1882 va treballar al Balneari Segalés i Cª de Tona.Tenia una casa a Castellterçol, amb dos pisos llogats, en un s'hi allotjava el president de la Diputació, el sr. Josep Espinós. Bros fou nomenat alcalde de Castellterçol el gener de l’any 1906. 

Segurament aquell any es va inaugurar la fonda : El 17 de juliol de 1906 es publica aquest anunci :  "Castelltersol á ochocientos metros nivel del mar, fonda de Prudencio Bros, situada en la plaza Mayor de dicha villa, con lujosas y bien amuebladas habitaciones donde el viajero y veraneante en con trará además de las muchas comodidades que reúne el local, amabilidad y esmerado trato".

El 22 de juliol de 1907 Prudenci Bros va rebre a Cambó a Castellterçol. Aquell mateix any, el 27 de juny es publica un anunci al diari: "Castelltersol á 800 metros de altura á la montaña. Itinerario: Caldas de Montbuy, San Feliu y Castelltersol. Fonda Prudencio. Nueva instalación, grandes comodidades, inmejorable cocina Precios 5 ó 6 pesetas diarias, carruajes para excursiones. Informes: Ciudad, 8, colmado, Barcelona".

Prudenci Bros va exercir el càrrec fins al febrer de 1910. El 10 de març va morir, pocs dies després de deixar l’alcaldia.


Albert Ribó Prats 
(Arxiu Joan Capdevila)

La filla Dolors Bros Posas es va casar amb el cuiner Albert Ribó Prats (Hospitalet de Llobregat 1876-Castellterçol 06/03/1954). L'Albert havia estat cuiner de la baronessa de Maldà quan estiuejava a Can Planella de Castellterçol. 

La fonda tenia dos bons cuiners, un bon tracte amable i servicial i molt aviat van adquirir fama i en poc temps es va convertir en un dels millors establimetns de Castellterçol.

1913
Castelltersol
Hotel Prudencio
La Terraza

Del 1913 és l'edició d'unes postals amb la terrassa de l'Hotel Prudencio.

El 12 de setembre de 1918 es publica a la Vanguardia : "Tocan ya á su término los preparativos del homenaje á Prat de Riba que se celebrará el domingo en Castelltersol. Al banquete que se celebrará en la fonda Prudenci asistirán 300 comensales. La comisión organizadora recuerda á todos los que desean asistir á dicho banquete que los vales se entregarán hasta mañana inclusive en la plaza de San Jaime, núm. 4, y es la alcaldía de Castelltersol. El programa definitivo del homenaje es el siguiente: A las diez recepción de autoridades en la Casa Consistorial. A las once misa rezada que dirá el obispo de Vic doctor Muñoz. A las doce descubrimiento de la lápida conmemorativa de la casa donde nació y murió el primer, presidente de la Mancomunidad. En este acto pronunciará un discurso don Jaime Bofill y Matas, en representación de las juventudes nacionalistas. Seguidamente se celebrara la bendición de la primera piedra de la plaza monumental que perpetuará en Castelltersol el recuerdo del insigne patricio. A continuación se celebraría en el Ayuntamiento la colocación del retrato del homenajeado en la galería de castelltersolenses ilustres. Pronunciarán discursos el alcalde de Castelltersol, el presidente de la Mancomunidad y el ministro de Fomento"

El 1924 s'edita una postal amb la façana de l'hotel.El 6 de gener de 1926 ja s'havia instal.lat la calefacció central: "Castelltersol. Hotel Prudencio. Ha instalado la calefacción central en todas sus dependencias." 

La parella va tenir 2 fills : 
  • Emilia Ribó Bros, casada amb Lluis Esteve Sabater
  • Prudenci Ribó Bros 

Els anys 1929-33 Albert Ribó fou alcalde de Castellterçol. Va tornar a ser alcalde entre els anys 1939 i 1940. 

Prudenci Ribó Bros 
(arxiu de Joan Capdevila)

El seu fill Prudenci Ribó Bros, fondista i polític. Va militar de jove a la Lliga Regionalista i regidor de l'ajuntament de Castellterçol fins el 1936. Després fou alcalde franquista durant 18 anys, entre el 23 de gener de 1940 al 22 de juliol de 1958.

El 2003 la casa de l'antiga fonda va ser enderrocada.


FONTS CONSULTADES

Prudenci Bros i Reguan. Familysearch.com
Hemeroteca de la Vanguardia. 17/07/1906
Hemeroteca de la Vanguardia. 12/09/1918
Hemeroteca de la Vanguardia. 06/01/1926
Feliu Añaños. Moianes.net
Prudenci Bros i Reguant. Jaume Carrera Pujal (1948): La vila de Castellterçol, Barcelona, Bosch, pàg. 168-169.
Prudenci Ribó i Bros

1 comentari:

  1. No conèixia la història del Sr. Prudenci. Nomès sé que els meus pares i van comprar un terreny al Solà del Boix a St. Quirze de Safaja per fer hi una casa.

    ResponElimina