Pàgines

dimecres, 3 de febrer del 2010

Hostal de la Maria Bruta (St.Andreu de Llavaneres)


Explica la tradició que la Maria Bruta, de Sant Andreu de Llavaneres, era una vella bruta i repulsiva que robava criatures a dotzenes per guisar-les i fer-les en salsa, i les servia a una munió d'encantats que anaven a menjar a l'Hostal de la Maria Bruta, al fons de la cova del mateix nom. (1)

La història és llegendària, però realment l'hostal va existir? .... és molt posible!

De fet actualment existeix un rocam conegut per l'Hostal de la Maria Bruta que es troba en una desviació de l'antic camí Ral aprop de la Font del Malpàs, i situat en una zona de coves i abrics de poblament antic. Robert Lleonart ens dóna més detalls :

"El nucli més important d'abrics prehistòrics que portem estudiats es centra a partir de l'anomenat camí Ral, que des del coll de Lorita, passant per roca Martina, ressegueix el llom de la carena tot fent partió entre els termes de Llavaneres i Dosrius-Canyamars, arribant a bifurcar-se en dos camins, el de l'esquerra que continua en direcció al rocam conegut per l'Hostal de la Maria Bruta i més enllà fins a la font del Malpàs i el Corredor, mentre el de la dreta segueix aproximadament damunt la cota 400 de la serra de Polsaruc o Polsaruda pel seu vessant de mar. Aquesta carena que discorre sobre Llavaneres, s'enfila fins el Montalt (594 m) punt culminant de la zona, formant-ne com un apèndix". (2)


La frase "María bruta" no és refereix a un nom de persona (Maria) i l'adjectiu (bruta), sinó que ens trobem davant d'una antiga expressió que s'utilitzava per anomenar a algú que era realment marrano o brut. Per exemple "Treu-te els dits del nas, maría bruta!!" (3)

Fonts consultades :

(1) http://www.mitcat.net/gegants/ppal_ge.html

(3) Lleonart i Casadevall, Robert - Noves aportacions per a l'estudi dels temps Neolítics al Maresme
http://www.raco.cat/index.php/SessioEstudisMataronins/article/view/113405/141192

(3) http://www.elsmuntells.com/traductor/html/expres.htm

http://www.camidelnord.com/index.php/historia-del-cami-del-nord

http://www.diba.es/parcsn/newsletter/default.asp?parc=5&sessio=A&ordre=0&Ida=16717627

Mapa : ICC.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada