Pàgines

dijous, 22 de gener del 2015

Fonda de Montserrat - Hostal Suizo (Mataró)

L'Hostal Suizo  (foto de Salvador Vila) 

L'antiga Fonda de Montserrat es va edificar al costat del camí ral de Barcelona, cantonada amb el carrer Sant Agustí. Anys després l'Hotel Montserrat va canviar el nom per l'Hostal Suizo, i es va convertir en l'hotel més gran i més luxós de la ciutat de Mataró. Avui l'edifici original ja no existeix.

El 1790 Rafel d'Amat Cortada i de Senjust, baró de Maldà, explica que "la iglesia antigua (...) fa cantonada al carrer dels Escolapios y del Camí ral, qual era llarga y baxa de bóveda dividida de llarch en dos estancias de capellas. Al devant quedan, en lo Camí ral, los dos hostals de Montserrat y del Pardal (...) són los dos hostals de Montserrat y del Pardal, costat un de l'altre, ahont se hi dóna bé a menjar y bon acolliment  (...) (1)

El 1888 l'excursionista Gaietà Cornet i Mas va publicar : " la Fonda de Montserrat, cerca de la Rambla, en la calle Real. No tiene Mataró edificios antiguos notables ..." (2) . Per un butlletí de 1890 sabem que alguns socis de l' Associació Excursionista Catalana van dinar a la Fonda de Montserrat. El 1898 la Fonda va ser punt de reunió de la Societat de Velocipedistas (ciclistes) de Barcelona que feien una excursió fins a Arenys de Mar :

3 de novembre de 1898. "La Sociedad de Velocipedistas de Barcelona ha dispuesto celebrar una excursión á Arenys de Mar, que tendrá efecto el domingo, 20 del corriente, bajo las condiciones siguientes:
1. Los excursionistas se reunirán en grupos de 6 como máximum y por acuerdo entre ellos mismos para formar grupo.
2.a. La salida la efectuará cada grupo en la forma y hora que crea conveniente, para encontrarse en Mataró á las 9 y media de la mañana del citado día 20.
3.a Reunidos en Mataró, en la fonda de Montserrat, se saldrá á dicha hora en comitiva y al paso moderado que marcará el capitán, para llegar á la «Granja Paraíso», donde será servido á los excursionistas el vermouth, ofrecido galantemente por el propietario de la misma, don Salvador Castelló, en obsequio á los excursionistas (...) " (3)

1925. Fonda Montserrat. Hotel con garage. (3A)

El 5 de desembre de 1926 l'Hotel Montserrat va ser candidat al concurs d'hotels que organitzava la "Sociedad de Atracción de Forasteros" :  (...) Se dio cuenta (...) de la visita practicada por el vocal don Juan Ruiz Porta, junto con el secretario señor Folch y Torres, al hotel Montserrat de Mataró, optante al concurso de hoteles organizado por la Sociedad, con objeto de imponerse de las condiciones que reúne dicho establecimiento; de los informes remitidos por don Juan Fornesa, de la Seo da Urgel, cumplimentando encargo de la junta; con referencia a la instalación del hotel Andria de dicha localidad, optante también al expresado concurso, y de hallarse en circulación la nueva hoja estadística del crecimiento y desarrollo de Barcelona dentro del año 1925, en relación con el anterior". (4)


El 14 de juny de 1931 es va cel.lebrar un banquet d'homenatge al president de la Generalitat Francesc Macià.

Ferran Soldevila va publicar l'any 1968: "L'arribada a Mataró és bella. S'hi entra per un superb carrer on hi ha totes les fondes : la qui porta el nom de Montserrat és excel.lent. L'eixida sobre el camí de Barcelona encara és més magníica. També la proximitat de Barcelona". (5)

En un article publicat a la revista Tot Mataró, Salvador Vila propietari de la foto que encapçala l'entrada del bloc, explica que a l'Hotel Suizo "s'hi allotjava molta gent famosa, actors, artistes de cine, en Caruso, el tenor i fins i tot va venir el rei l'avi del rei (Joan Carles)". (6)


El 31 d'octubre de 1958 l'hotel va ser multat per tenir preus massa alts: "Multas a hoteles de la provincia. Por la Dirección General del Turismo ha sido impuesta (...) multa de seis mil pesetas al Hotel Suizo de Mataró (...) por percepción de precios superiores a los legales". (7)



El dia 5 d'abril de 1959 l'Hotel Suizo va acollir un acte d'homenatge que se li va fer al vicepresident del club de ciclisme D.C.Mataró

"Hoy se dedicará un homenaje a don Joaquín Spá, vicepresidente del D. C. Mataró. El Deporte Ciclista Mataró sabe corresponder al interés demostrado por cuantos sienten el ciclismo en aquella ciudad y aprovecha cualquier efemérides para poner de manifiesto sus simpatías hacia los verdaderos deportistas. Tal es el caso de don Joaquín Spá, vicepresidente de aquella entidad, quien hoy domingo, será objeto de un merecido homenaje que le dedican los compañeros de la Junta directiva que preside el señor Jiménez. En el transcurso del acto, que tendrá lugar en el hotel Suizo, de Mataró, será impuesta al señor Spá la insignia de honor del Deporte Ciclista, distinción bien merecida y que aprobarán cuantos conocen la desinteresada labor del agasajado en favor del ciclismo en Mataró". (8)


Etiqueta adhesiva de l'Hotel Suizo

Caixa de llumins de l'Hotel Suizo





FONTS CONSULTADES :

(1) Excursions d'en Rafel d'Amat Cortada i Senjust per Catalunya i Rosselló en l'últim quart del segle XVIIIè - Centre Excursionista de Catalunya - 1919
(2) Gaietà Cornet - Una excursión por Cataluña- 1888
https://books.google.es/books?id=Hxwu5JC7agYC&q=fonda+montserrat+matar%C3%B3&dq=fonda+montserrat+matar%C3%B3&hl=ca&sa=X&ei=e1PBVOyXDsbqyQP2zYKIBw&ved=0CEIQ6AEwBA
(3) La Vanguardia 1898
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1898/11/03/pagina-2/33412678/pdf.html 
(3A) Guia del Automovilista. Cataluña. Anuario para 1925. I.G.Seix Barral&Herms SA. pàg. 207
(4) La Vanguardia 1926
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1924/05/25/pagina-15/33251626/pdf.html
(5) Ferran Soldevila
(6) L'Hostal Suizo. Tot Mataró
http://www.totmataro.cat/especials/foto-antiga/item/25018-l-hostal-suizo
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1958/10/31/pagina-18/32747874/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1958/10/31/pagina-3/33118641/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1958/10/31/pagina-32/32741097/pdf.html
Sant Agustí i la ciutat industrial - Bloc Un Mataró no tan llunyà
http://aliesmataro.blogspot.com.es/2010/03/sant-agusti-i-la-ciutat-industrial.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada