Pàgines

dimecres, 25 de gener del 2017

Hotel Segle XX (Tremp)


El 1880 Ramon Vilanova Amargós i la seva esposa Pepita van fundar l’Hotel Segle XX.

A principis de segle xx i a causa de la fil·loxera molta gent decidí  marxar a fer les Amèriques, entre ells el Besavi, i va ser aleshores quan li van dir que no calia que marxes, ja que Americà vindria cap aquí.


Amb l’inici de la construcció de les centrals hidroelèctriques per la Canadenca, arriba un gran contingent de persones vingudes d’ arreu en busca de feina. Mentre uns treballaven en l’obra d’altres subministraven aliments, o continuaven en el seu negoci d’ hostatgeria. Aquest es el cas del Besavi Armengol i la Besàvia Pepeta que juntament amb la tieta Roseta van tirar endavant amb la fonda.




En aquell temps el bar es feia servir com a cinema, així com a sala d’espectacles, i casino. Es jugava al bacarà i s’hi jugaven tants diners que els crupiers portaven pistola.

El Segle XX va ser dels primers establiments en disposar de bany , aigua calenta i calefacció central. 



El Padrí Armengol i Padrina Trini van aixecar la segona planta i la tercera planta i van construir el menjador de la Bodega.



Han estat els meus pares Ramon i Pepita qui han donat  l’impuls més gran al negoci, gracies a diversificar l’oferta de serveis i a la seva dedicació i professionalitat. A casa els clients que s’hi allotjaven entre les dècades dels 50 als 80 eren representants i viatjants de productes variats (roba, calçat, perfumeria, farmàcia, ferro...). L’arribada de l’acadèmia general bàsica de suboficials va representar una altra empenta important per a la consolidació del negoci familiar.


A mitjans dels anys 60 es va construir  la cafeteria  i es va reformar tota la part davantera de l’Hotel, nomes va quedar la façana i van reformar tot l’interior.

Als 70 van construir la piscina i van aixecar una planta més a l’hotel. Va engegar també La boite una discoteca de l’ època, que va ser reformada amb posterioritat convertint-se en la discoteca Segle (avui dia tancada). Recordada per les desfilades de disfresses de carnestoltes o els balls de tarda de dissabte i diumenge.

A principis dels 90 ja amb el meu germà i jo, es va reformar la discoteca Xino-Xano, part de la segona i tercera planta, la piscina i els jardins i es va construir una sala de banquets a la vora de la piscina “L’Alosa”.



A principis d’aquest segle s’ha continuat reformant l’edifici i els seus annexes. El més significatiu es la reforma de tres habitacions de la primera planta que s’han convertit en suites i la planta baixa de l’ hotel, recepció i bar, respectant el menjador de les llànties que es va construir als voltants dels anys 30. En aquesta segona dècada de segle s’ha reformat la resta de la primera  planta, així com els jardins i la piscina.

Es a partir de 2013 que la societat que era hotel segle XX  s’escindeix i passen a ser dos noves societats.



El meu objectiu com a responsable de la nova societat “Hotel segle XX“ a partir d’aquesta data es continuar amb dedicació i professionalitat la tasca que han fet els meus pares i mostrar tot allò que s’emmagatzema arreu de la casa, traient-li  la pols i fent ho veure als nostres visitants. A dia d’avui això es un projecte i una il·lusió però de ben aviat serà una realitat.


Història Hotel Segle XX. 29/04/2014
http://www.hotelseglexx.info/ca/
https://www.facebook.com/Hotelseglexx-1008992319163437/?fref=ts

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada