Pàgines

dimecres, 10 de gener del 2018

Hostal de la Costa Roja - Hostal can Gori (Sant Julià de Ramis)

1931. L'antic hostal

Antic hostal que es trobava situat al capdamunt de la Costa Roja, al peu de la nacional II (entrada nord de Girona)

La Costa Roja es troba entre els pobles de Sant Julià de Ramis i Medinyà. La costa acaba en un coll de terra vermella que fa de fita geológica, i és pas obligat entre les terres de Girona i la plana de l'Empordà.

El lloc és ric en llegendes i té vestigis humans i patrimonials molt antics. A la muntanya dels Sants Metges s'hi va localitzar l'antic poblat ibèric de Kerunta, que tenia forma d'estructura triangular fortificada. Una torre de guàrdia emplaçada al capdamunt de la muntanya de Sant Julià de Ramis, del baix imperi romà o d'època visigòtica feia funcions d'atalaia i controlava la via que transitava per la Costa-Roja. En època medieval hi ha referències del Castellum Fractum i al segle XI aprop s'hi va edificar l'església dels Sants Metges.

En una guia automovilista de l'any 1930 llegim que a Sant Julià de Ramis hi havia la Posada del Collet i la Posada de Ribas Vicens. (1). Possiblement la guia faci referència a un sol establiment que coincidiria amb l'hostal de la Costa Roja.

L'antic hostal també es coneixia amb el nom de Can Gori, i va ser regentat per la família Ribas. En els inicis feia funcions d'hostal i més tard es van dedicar a la venda de ceràmica i més endavant va ser un bingo.

Anys 50. Nou edifici. Ampliació de l'hostal a l'altra banda de la carretera

Inicialment el vell hostal es trobava a la part dreta de la carretera, i als anys cinquanta es va ampliar a l'altra banda de la carretera.

L'establiment fou molt conegut entre els gironins i els turistes que a mitjans del segle passat entraven per la Jonquera en direcció a la Costa Brava.

L'hostal va tancar portes de forma definitiva els anys 80 i avui és un edifici enrunat. Avui la Costa-Roja és un lloc inhòspit i la seva història ha caigut en l'oblit.

Podeu trobar més informació al llibre -> Hostals, fondes i hotels. Editorial Gavarres. Pàgina 106


Informació facilitada per Anna Ribas Palom 


(1) Guia del Automovilista 1930. Circuito número 2. Editorial I.G.Seix & Barral Herms, S.A. Barcelona
Joan Ramon Santasusana Gallardo. Mundos Propios. La llegenda de l'origen de la Costa-Roja de Sant Julià de Ramis. 28/04/2011
http://janonomar.blogspot.com.es/2011/04/la-llegenda-de-lorigen-de-la-costa-roja.html
Quim Curbet. La Costa Roja. Diari de Girona. 12/03/2015
http://www.diaridegirona.cat/ultima-dia/2015/03/12/costa-roja/714075.html
Jaciment arqueològic de Costa Roja. Wikipedia.org
https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaciment_arqueol%C3%B2gic_de_Costa_Roja

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada